WebRTC Nedir ?

WebRTC yani Web Real Time Comminucations World Wide Web Consortium standardı olarak ortaya çıkmıştır. WebRTC ile HTML/Javascript , iLBC ses kodeği ve VP8 video kodeği kullanılarak web uygulaması yaratmak ve bunu sadece internet tarayıcısı kullanarak sesli ve görüntülü konuşma yapılması amaçlanmaktadır.

WebRTC desteği şu an için Firefox  Tarayıcısının 22.0 sürümünde Google Chrome Tarayıcısını son sürümünde bulunmaktadır. WebRTC desteğini aktifleştirmek için tarayıcınızda herhangi bir ayar yapmanıza gerek yoktur,webrtc özelliği açık olarak gelmektedir. Google Chrome Android sürümünde WebRTC’yi aktifleştirmek için chrome://flags yazıp entere bastıktan sonra gelen sayfadan WebRTC’yi etkinleştir seçeneğini bulup etkinleştirin.

WebRTC prokolü ile ilgili diğer yazılarımıza ulaşmak için; https://voiprehberi.com/webrtc adresine bakabilirsiniz.

Test yapmak içinse Google Chrome yüklü WebRTC’si etkinleştirilmiş iki farklı android telefonundan biriyle  http://apprtc.appspot.com giriniz.Siteye girdiğinizde adres satırında https://apprtc.appspot.com/?r=52603830 gibi bir adres belirecek. Bu adrese diğer android li telefondan girdiğinizde sesli ve görüntülü görüşme yapmaya direkt başlayabilirsiniz. Görüşmeniz şifrelenmiş şekilde karşı tarafa aktarılmaktadır.

WebRTC ile yapılmış diğer servisler

talky.io – Kayıt olmadan, form doldurmadan sadece internet tarayıcınız üzerinden 6 kişiye kadar görüntülü konferans servisi.


twelephone.comSitemizde tanıtımını yaptığımız bir site.Sadece internet tarayıcınız ile twitter hesabınız üzerinden diğer arkadaşlarınızla sesli ve görüntülü konuşabilirsiniz(Tanıtım yazısı için buraya tıklayınız.).

rtcroulette.com -Twelephone’u yapan takımın bir zamanlar çok popüler olan chatroulette.com sitesini webrtc ile yaptığı kopyasıdır.


sharefest.me – Sadece web tarayıcınız üzerinden P2P altyapısı ile dosya transferi yapabiliyorsunuz.Transfer etmekistediğiniz dosyayı Firefox tarayıcısı üzerinden sürükle bırak yaparak dosya adresinin oluşturulmasını sağlıyorsunuz.Yalnız dikkat etmeniz gereken nokta eğer Firefox  tarayıcısını kullanıyorsanız transfer etmek istediğiniz bilgisayarda da Firefox tarayıcısını açıp dosya adresini girmeniz gerekir.Yani transfer yapacağınız iki bilgisayarda da Firefox açık olmalıdır veya iki bilgisayarda da Chrome olmalı.


revealjs.herokuapp.com – Aşağıdaki video’dan denemesini izleyebileceğiniz bu servis aslında bir servis değil.Sadece bir kod parçasının webrtc ile neler yapabileceğinin muhteşem bir kanıtı.Siteye girdiğinizde sadece tarayıcınız ve webcam’iniz ile sanki kinect kullanıyormuşsunuz gibi sitedeki yazıları elle kontrol edebiliyorsunuz.Bu siteyi kendi bilgisayarınızda denemek için buraya tıklayınız(webcam gereklidir).

 


browsermeeting.com – İnternetteki en hızlı ve en kolay kullanımlı ikinci görüntülü konferans sitesi diyebiliriz.


webrtc-experiment.appspot.com – Daha çok geliştiricilere yönelik örnekler bulunan sitede birçok webrtc uygulamasını toplu halde bulabilirsiniz.


veckon.com – Webrtc destekli farklı bir video chat sitesi


opentokrtc.com – Üyeliksiz başka bir video konferans sitesi daha.


appear.in – Kullanımı kolay bir konferans sitesi. Ekranınızı paylaşabiliyorsunuz ayrıca konferans odası ismini kendiniz seçebiliyorsunuz. Konferansınızı özelleştirmek için “Lock Room” düğmesine tıklayarak herkesin odaya girmesini engelleyebiliyorsunuz.


Gotomeeting.com Ücretsiz – Adresten de anlaşılacağı üzere Gotomeeting sitesinin ücretsiz konferans odaları size sunulmakta. Bu yüzden de bazı kısıtlamalar var. Mesela sadece 3 kişiye kadar ekran paylaşımı yapabiliyorsunuz. Ayrıca sohbet odasının ismini kendiniz belirlemek için Facebook veya Google hesabınızla giriş yapmanız isteniyor.