Serval Mesh | Herşey için de bir iletişim uygulaması (Yalnızca Android)
ServalMesh uygulaması 2013 yılında Serval Project adı altında çıkmış bir uygulama. Çıkarılma amacı doğal afetlerde, baz istasyonu (her telefon kendisi bir baz istasyonu görevi görüyor) çökmelerinde, iletişimin bölgedeki telefonlar aracılığıyla sürdürülmesini sağlamak. ServalMesh kendi içinde basit bir PBX bir Kişisel Mesajlaşma servisi ve bir de dosya paylaşım uygulaması barındırıyor.
PBX kısmında ilk gelen alır prensibi ile yerel ağda online olup numarayı ilk alan o numaranın sahibi oluyor. 5 haneden daha az numara alamıyorsunuz. PBX’e Register olmak için birazdan anlatacağımız gibi herhangi bir kullanıcı adı ve şifre gerektirmiyor. Sadece bir ayarla bağlanıp bir ayarla sistemden ayrılabiliyorsunuz.
Mesajlaşma uygulaması aynı Whatsapp gibi ama sadece aynı ağda bulunan ve ServalMesh uygulaması kullanan Android telefonlarla mesajlaşabiliyorsunuz.
Dosya paylaşım özelliği, aynı mesajlaşma uygulaması gibi kapalı bir ağda bulunan kullanıcılar arasında gerçekleşiyor.
ServalMesh ağ dışından erişilemiyor ve ağ dışına çıkamıyor yani tamamen kapalı bir sistem. Şu an geliştirilme aşamasında. Uygulamanın tek eksik yönü sadece Android işletim sistemini desteklemesi.
Uygulamayı Play Store’dan indirmek için: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.servalproject&hl=tr
Uygulama Ekran Görüntüleri:
Uygulamayı kurup açtığınızda Setup Wizard (Kurulum Sihirbazı) düğmesiyle karşılaşıyorsunuz.
Düğmeye basıp geçtiğinizde karşınıza 5 haneli pbx numaranızı girmeniz isteniyor. Alt satıra ise ağdaki diğer telefonlarda rehber bölümündeki görünen adınızı girmelisiniz.
Bilgilerinizi girdiğinizde aşağıdaki gibi bir ana sayfa karşınıza gelecek. Servisi etkinleştirmek için “Connect” düğmesine basıyoruz.
Daha sonra ise “Enable Services” kutucuğunu işaretleyip geri tuşuna basıyoruz.Böylece ağda online olabiliyorsunuz.
Resimde gördüğünüz;
Birinci seçenek: Access Point ile bağlanma yani bir AP’ye tüm telefonlar bağlanıp internet olmasa bile yerel ağdan iletişim kurabiliyorlar.
İkinci seçenek: Bir telefonun AP görevi görüp diğer telefonların ona bağlanması. Teoride mantıklı olsada pratikte pek de verimli bir seçenek değil. Tabiki doğal afetlerde çok işe yarayacaktır.
Üçüncü seçenek: Root gerektiren bir işlem. Tüm telefonların birbirlerine bağlanarak kocaman bir ağ oluşturması. The Last Ship dizisinde bunun Bluetooth sürümünü görmüşsünüzdür.
Anasayfaya tekrar gelip Call düğmesine bastığınızda ağda bağlı bulunan diğer telefonları görebilirsiniz.
ServalMesh Ne işime yarar ?
Ana amacını yukarıda belirttiğimiz gibi doğal afetlerde az kaynakla iletişimin sürdürmek amaçlı yapılmıştır. Şu an daha geliştirme aşamasındadır. Bizim bu uygulamayı ilk gördüğümüzde aklımıza gelen Üniversite kampüsleri oldu. Her ne kadar tek işletim sistemini desteklese de belirli bir topluluğu birbirine bağlayacak derecede kullanışlı.
İkinci olarak aklımıza gelen alan İnşaat Sahaları. İletişimin yoğun olduğu bölgelerden biridir. Yüksek dBi değerine sahip bir anten ile büyük bir alanı kapsanabilir.
ServalMesh ofisimdeki IP-PBX’in yerine geçebilir mi ?
Hayır ! Çünkü ServalMesh ofis içi iletişim için tasarlanmış bir uygulama değil. Eğer öyle kolay olsaydı, Şirketler IP-PBX’leri sunucularda barındırmaz akıllı telefonlarına koyarlardı. Bu yüzden bu uygulamayı lütfen kurumsal olarak kullanmayınız !