RoIP Nedir ?
RoIP, açılım olarak Radio Over IP yazılır yani; Analog telsizlerin IP altyapısı ile birleştirilip PSTN, GSM ve VoIP altyapıları ile kapsamının genişletilmesini (Coğrafi konumdan bağımsız) sağlar.
Yukarıda resimde gördüğünüzü şema RoIP sisteminin nasıl çalıştığını göstermektedir.
Sırasıyla;
Analog Radyo Köprüsü (Analog Radio Bridge); Analog radyo sistemlerinin sayısal olarak bağlantısını yapan cihazdır. Bu cihazda PTT (Push To Talk) ve internet bağlantısı için ethernet çıkışları bulunmaktadır. Oturum denetimi SIP ile sağlanır ve ses RTP üzerinden iletilir.
RoIP Oturum Denetçisi (RoIP Session Controller,RSC); PSTN, GSM ve SIP gibi çok kullanılan bağlantılar için arayüz içerir. Analog Telsizler için bir nevi gateway veya FCT cihazı da diyebiliriz.
RoIP Oturum Yöneticisi (RoIP Session Manager, RSM); Analog telsizler arasındaki iletişimin sağlanması için kanal tahsisi yapılması, iletişimin gerçek zamanlı izlenmesini sağlar. Ayrıca RSM ihtiyaç halinde PSTN, GSM, VoIP yönlerine doğru bağlantıların gerçekleştirilmesini de sağlar.
RoIP ile neler yapılabilir ?
RoIP yapısı gereği günümüzde kullanılan birçok iletişim teknolojisini birleştirdiği için sahada bulunan çalışan büyük ölçüde kolaylık oluşturuyor.
Örneğin sahada çalışan bir mühendis RoIP aracılığı ile farklı şehirdeki ofisten bir mimarı arayabilir.