PAP2 ve SPA3000 için Noktadan Noktaya (Point to Point) Bağlantı Anlatımı
[alert-announce]Noktadan noktaya bağlantı nedir ?
İki veya daha fazla voip cihazının voip hesabı ve ip santraline gerek kalmadan birbirleri arasında iletişim kurmasını sağlayan bir bağlantı biçimidir.[/alert-announce]
[alert-warning]Dikkat !!!!! Bu ayarların düzgün bir şekilde çalışabilmesi için Sabit IP numarasına ihtiyacınız vardır.Eğer servis sağlayıcınızın sabit ip hizmetini(statik ip hizmeti – ücretlidir) kullanmıyorsanız adsl modeminizi yeniden başlattığınızda,bu modeme takılı bulunan voip cihazının ip numarasını diğer cihazlarda güncellemek zorundasınız.[/alert-warning]
[wptabs style=”redmond” mode=”horizontal”]
1.Adım – Ayarlar ve Açıklamaları
Yönetim paneline ulaşmak için ilk önce Admin Login sonrada Switch to advanced view’e tıklayınız.
Pap2 için Noktadan Noktaya – Point to Point Ayarları
SPA3000 için Noktadan Noktaya – Point to Point Ayarları
Linksys Voip cihazları arasında Noktadan Noktaya bağlantı Ayarları (Bu anlatım her iki cihaz içinde aynıdır):
1. numaradaki seçeneği “Yes” yapıyoruz çünkü bir SIP sunucusuna bağlanmadan arama yapmak istiyoruz.
2. numaradaki seçenek yine “Yes” yapıyoruz çünkü SIP sunucusuna bağlanmadan çağrıları kabul etmek istiyoruz.
3. numaraya karşı taraftaki telefonu aradığımızda arayan kişi adının ne olacağını yazıyoruz.Yani karşı tarafın ekranında isminizin gözükeceği yer.
4. numaraya dial plan kısmında da yazacağımız gibi istediğiniz bir isim yazıyorsunuz.Bu sizin isminiz olabilir yada voip cihazının bulunduğu şehir ismi olabilir veya cihazın bulunduğu ülke ismi olabilir farketmez.Buradaki amaç hiçbir voip sitesine üye olmadan direk cihazımıza bir isim belirleyip arama yapmak veya aranmaktır.
5. Burada ses kalitesinin iyi gelmesi için ses sıkıştırmasını seçeceğiz.Resimde görülen ses codec’i en kaliteli sesi verir fakat internet bağlantınızın iyi olması gerekir.Seçeneklerde en altta bulunan G729a codec’i ise ses kalitesini çok düşürür ama yavaş internet hızlarında iyi sonuç alabilirsiniz.Point to point ayar yaptığınız için yani arada başka bir aracı yok bu yüzden resimde görülen ses codec’ini seçmenizi tavsiye ediyoruz.
6. Burası işin en can alıcı noktası, arama planı yapmak.Bir sonraki adımda nasıl yapılacağı ayrıntılı şekilde anlatılmıştır.
2.Adım – Arama planı ayarları
Arama planı şablonu :
(<Hızlı_arama_numarası:kullanıcı_ismi@cihazın_ip_numarası:5060>)
Arama planının uygulanmış hali:
(<201:istanbulofis@84.40.64.80:5060>)
Kodu bölümlere ayırarak inceleyelim.
Hızlı_arama_numarası: 201 sayısı cihaza atadığınız hızlı arama numarasıdır.Bu numarayı istediğiniz gibi seçebilirsiniz.
kullanıcı_ismi: Buraya arayacağınız cihazın bir önceki adımda 4. seçenekte belirtilen kullanıcı ismini yazınız.
cihazın_ip_numarası: IP numarası dediğimiz sizin adsl modeminizin telekom tarafından atanan IP numarasıdır.IP adresime nereden bakabilirim diyorsanız www.whatismyip.org adresini kullanabilirsiniz.IP adresinizin sonuna örnek arama planında da gördüğünüz gibi :5060 eklemeyi unutmuyoruz.
Örnek Arama Planı:
(<201:istanbulofis@84.27.46.32:5060>|<202:ankaraofis@86.50.24.70:5060>|<203:izmirofis@86.50.24.70:5060>)
[alert-warning]Önemli*** Aradaki | çizgisi arama planlarını ayırmak içindir. Her yeni cihaz için arama planı eklediğinizde, bu ayırma çizgisini koymak zorundasınız.[/alert-warning]
7. Son olarak tüm bu ayarları kullanabilmemiz için buradaki seçeneği Yes olarak seçiyoruz ve ayarları aşağıdaki save settings butonuna basarak kaydediyoruz.