VoIP altyapısında kullanılan Ses Sıkıştırma Biçimleri / Ses Kodekleri Nelerdir ?

voipcodecs

 

VoIP’te Kullanılan HD Codec’ler 

 

G.722 – 64Kbps |  G.711 Codec’nin kardeşi ve çok daha gelişmişi olan G.722, işlemci gücü kullanımı, bant genişliği konusunda aynı miktarları harcarken ses kalitesi konusunda 2 kat daha fazla performans sağlamakta.Bugün birçok VoIP donanım üreticisi, bu codec’in lisansının bitmesinden dolayı 2010’dan bu yana donanımlarındaki çiplerine bu codec’i eklemeye başlamışlardır.

AMR-WB – 24Kbps | Bu codec’e  G.722.2 ‘de denmektedir.Bunun nedeni ise G.722 codec’nin sağladığı ses kalitesini 24Kbps’lik bant genişliğinden vererek kendisini G.722’nin önüne geçirmiştir. Bu Codec, France Telecom ve Ericsson liderliğinde yaygınlaşmaya çalışmaktadır.Masaüstü voip telefonlarında bu codec’i daha sık göreceğinizi söyleyebiliriz.

SILK – 40kbps | Skype programında kullanılan codec’tir. SILK’in dezavantajı en az 40kbps’lik bir bant genişliği ve güçlü bir işlemci gücü istemesidir.Bu gerekenler karşılanmadığı takdirde görüşmede kopmalar meydana gelmektedir.

 

Görüşmelerinizde HD Codec kullanırken sorunlar yaşıyorsanız lütfen her iki cihazında aynı HD Codec’i kullandığından emin olunuz.


 

Voip’te Kullanılan Standart Codec’ler

 

G.711 – 64Kbps  Yüksek bit oranlı bir ITU standart kodeğidir. Modern sayısal telefon ağının anadili denmektedir.Analog sabit hatlarda kullanılan ses sıkıştırma biçimidir.Ses kalitesi çok yüksektir ama aynı oranda harcadığı bant genişliği de çok yüksektir.Bant genişliği kullanımı 84Kbps’ye kadar çıkabilmektedir.Fakat günümüzde gelişen bant genişlikleriyle bu özelliği sorun olmaktan çok bir avantaja dönüşmüştür.

G.711 Ses örneği

https://voiprehberi.com/codec/g711-ulaw-5s.wav | Sitede kullanılan oynatıcı eklentisi bu ses sıkıştırma biçimini desteklememektedir.Ses örneğini indirip VLC player ile açabilirsiniz.


G.729 – 8Kbps |  Bu ses sıkıştırma kodeği g.711’e göre oldukça az bir bant genişliği kullanarak ses iletişimini sağlamaktadır.Fakat tahmin ettiğiniz gibi bant genişliği düşün olduğundan ses kalitesi de g.711’e göre çok düşüktür.Genellikle konferans aramalarında tercih edilir.Lisanslı bir kodektir ücret ödeyerek satın almanız gerekir.

 G.729 Ses örneği

https://voiprehberi.com/codec/g729.wav


G.723.1 – 6.3Kbps veya 5.3Kbps |  Bu Yine Sipro şirketine ait başka lisanslı bir kodektir.G.729 kodeğine göre daha da düşük bir bant genişliği kullanarak iletişimi sağlar. ITU’nun zamanında 28.8 ve 33Kbit/s özellikteki modemlerde kullanılması için açtığı bir yarışmada kazanan kodektir.Lisans süresi 2014 yılında bitmektedir.

G.723 5.3 Kbps Ses örneği

https://voiprehberi.com/codec/g72353.wav

G.723 6.3 Kbps Ses örneği

https://voiprehberi.com/codec/g72363.wav


GSM – 13Kbps | GSM Ağ’larında kullanılmak üzere Avrupa Telekomünikasyon Enstitüsü tarafından geliştirilen bir ses sıkıştırma biçimidir.Bu kısaltmayla aynı zamanda bir ses kodeği oluşturulmuştur. IP-PBX Santrallerde, VoIP Softphone dediğimiz uygulamalarda  bu ses kodeği lisans sıkıntısı olmadan kullanılmaktadır.

 

GSM Ses örneği

https://voiprehberi.com/codec/gsm-25s.wav | Sitede kullanılan oynatıcı eklentisi bu ses sıkıştırma biçimini desteklememektedir.Ses örneğini indirip VLC player ile açabilirsiniz.


SPEEX – 13.3Kbps – 22.4Kbps  | Bu ses sıkıştırma biçimi tamamen ücretsiz patentsiz herkesin kullanımına açık bir kodektir. Düşük özellikli voip uygulamalarında kodek sıkıntısını çözmeyi amaçlamaktadır.İnternet uygulamarıyla tam uyumlu olarak çalışabilemektedir.Speex’in bu özelliği onun esnekliğinden gelmektedir fakat bu esneklik aynı zamanda kendisinin bir işlemci canavarı olmasını sağlamaktadır. Kendisi G.729 , G.726 ve GSM kodeklerinden çok daha fazla işlemci gücü harcamaktadır.

 

SPEEX Ses örneği

https://voiprehberi.com/codec/male_speex_8.wav Sitede kullanılan oynatıcı eklentisi bu ses sıkıştırma biçimini desteklememektedir.Ses örneğini indirip VLC player ile açabilirsiniz.


iLBC 13.3Kbps – 15.20Kbps – Açılımı internet Low Bitrate Codec demektir. Tamamen IP üzerinden ses iletişiminin artması ve gelişmesi için üretilmiştir. Bu kodek çok az bant genişliğinde çalışmak üzere tasarlanmıştır. Kalitesi G.729A kodeğinden daha iyidir,işlemci gücünü kullanma kapasitesi G.729A ile aynıdır.İnternet bağlantısından dolayı paket kayıplarına karşı çok daha dayanıklıdır.Lisanslı bir kodektir, modifiye etmek için gerekli izinleri almanız gerekir.Ücretsiz dağıtılmaktadır.