Dünya IPv6’ya geçiyor

Dünya IPv6 Günü
 
Bugün web sitelerinin çoğu yalnızca IPv4 kullanıyor. Ancak 8 Haziran 2011'de (Dünya IPv6 Günü  (yalnızca İngilizce)) Google, Facebook, Yahoo! ve Bing gibi büyük web şirketleri ana web sitelerinde 24 saat süreyle IPv6'yı etkinleştirecekler. IPv6, IPv4'e ek olarak çalışacak. Bu nedenle IPv6'nız yoksa endişelenmeyin, IPv4'ü her zamanki gibi kullanabileceksiniz.
 
 
kaynak:google
 
 
IP Protokolü Nedir ?
 
IP “İnternet Protokolü-Internet Protocol” baş harfleridir. Ayrı Ağlardaki bilgisayarları bağlamak amacıyla 1970'lerde tasarlanmıştı. O zamandan beri, ayrılmış yerel ağları birbirlerine bağlamak için kullanılmaktadır. Protokole ismini veren ve daha sonrada dünya çapında bir bilgi ağı olan internet sadece “inter network” yani ağlar arası bağlantı anlamına gelir. Bu protokol başlangıçta sadece askeri kullanımlar içindi fakat zamanla üniversitelerdeki bilgisayarlar kullanıcıları ve girişimciler de eklendi. 
 
Internet, dünya çapında bilgi ağı olarak, IP protokolünün gerçekçi uygulamasının bir sonucudur., yani dünyada mevcut olan tüm bilgi ağlarının birbilerine bağlı olmasının sonucudur.
 
IP Adres Nedir ?
 
IP adres, IP ağına bağlanan her bir cihaza uygulanan bir belirleyici kimliktir. Bu şekilde ağdaki farklı unsurların ( sunucu, yönlendirici, kişisel bilgisayarlar vb. ) tanımlayıcı olarak kendi IP adreslerini kullanarak kendi aralarında haberleşirler. 
 
Şimdilerde kullanılan, IP protokolü sürüm 4, 4 adet 8 bitlik sayıdan yani toplam 32 bitten oluşur. 8 bit sayı 0 ile 255 arasında değer alabilir. Bu 4 adet 8 bitlik sayı grubları noktalar ile birbirlerinden ayrılırlar .Örneğin 155.54.210.63 
 
IPv6 Nedir ?
 
IPv6 "Internet Protocol Version 6" kelimesinin başharflerinin kısaltılmış halidir.70 li yıllarda geliştirilen ve hala kullanılan IP versiyon 4 (IPv4) protokolünün yerini alması için 90 lı yılların başından itibaren IETF (Internet Engineering Task Force) tarafından ilk çalışmalarına başlatılmış ve IPv4'ün yerini alması öngörülmektedir. 
 
IPv5'e ne oldu ?
 
Versiyon 5 çoktan başka bir şeye isim olarak verildi. 1970'lerin sonunda ST (The Internet Stream Protocol) adında bir protokol geliştirilmişti. Bu protokol deneysel olarak ses ve video iletilebilmesini amaçlıyordu. 20 yıl sonra bu protokol yeniden gözden geçirildi, ST2 ismini aldı ve IBM, NeXT, Apple, ve Sun tarafından ticari projelerde kullanılmaya başlandı. Gerçekten çok farklı şeyler sunuyordu. ST ve ST+, bağlantı sağlayamayan IPv4 sistemine nazaran bağlantı sağlayabiliyorlardı. Üstelik servis kalitesi de sağlıyordu. ST ve ST+ çoktan o '5' ismini almışlardı." 
 
Herhangi bir karışıklığa sebep olmamak için 5 ismin kullanılmamasına karar verildi. 
 
Yeni bir IP protokolüne niçin ihtiyacımız var?
 
IPv4 uzun yaşam süresince esnek ve sağlam tasarımından dolayı uzunca yıllar daha ihtiyacları karşılayabilecek gibi gözükmesine rağmen ağa bağlanan cihazların sayısının ve çeşitlişiğinin (PLC,PDA, UMTS mobil telefonlar, sensör ağları vb) IPv4'ün adres aralığının zaman içinde bitme sorunuyla karşılaşmamız ihtimalini doğurdu. 
 
IPv6 bu problemi IP adres aralığını arttırarak öngörülebilir bir gelecekte ortadan kaldırmıştır.IPv6 bunun yanında IPv4 ile hizmetlerin çeşitlenmesi ile sağlanılmasında güçlük yaşanan:
·Güvenlik
·Servis kalitesi (Quality of Service QOS)
·Mobillik
·Çoklu gönderim (Multicast)
·Ağ yönetimi 
problemlerine de çözümler sunmaktadır.
 
 
 
yazının geri kalan kısmını kaynaktan okuyabilirsiniz.


kaynak: ipv6.net.tr